Sommarjackor


Listan över klädbutiker från Svenska Modenätverket har hämtats och uppdaterats för 2024.
Innehåller annonslänkar
1. NA-KD kläder
 • Damkläder: Ja
 • Herrkläder: Nej
 • Varumärket NA-KD tillsammans med ledande varumärken!
Gå till butik →


Sommarjackor är ett oumbärligt plagg för de varmare månaderna. De erbjuder lätt skydd mot vind och kyla på svala kvällar utan att vara för tunga eller varma. I denna guide kommer vi att gå igenom vad du bör tänka på när du väljer en sommarjacka, olika typer av sommarjackor och hur du kan jämföra dem för att hitta den perfekta för dig.

Guide till Sommarjackor: Vad du Bör Tänka på och Jämföra

Här har vi skrivit en köpguide för dig som letar efter en sommarjacka:

Vilket material ska sommarjackan ha?

Materialet är en av de viktigaste aspekterna när du väljer en sommarjacka. Här är några vanliga material att överväga:

 • Bomull: Bomull är lätt och andas väl, vilket gör det idealiskt för varmare väder. Det är också bekvämt och lätt att tvätta. Bomull är dock inte särskilt vattenavvisande, så det kan vara bra att ha ett alternativ för regniga dagar.
 • Linne: Linne är känt för sin utmärkta andningsförmåga och lätta känsla. Det är ett bra val för riktigt varma dagar, men kan skrynklas lätt, vilket kan vara något att tänka på beroende på dina stilpreferenser.
 • Polyester: Polyester är slitstarkt och torkar snabbt. Det är bra för aktiviteter där du kan bli svettig eller om det finns risk för regn. Dess syntetiska natur kan dock göra att det inte andas lika bra som naturliga material.
 • Nylon: Nylon är också slitstarkt och vattenavvisande, vilket gör det bra för utomhusaktiviteter. Det är lätt och packbart, vilket gör det enkelt att ta med på resor och vandringar.
 • Blandmaterial: Många sommarjackor är gjorda av blandningar av ovanstående material för att kombinera deras fördelar. Till exempel kan en bomull/polyester-blandning erbjuda både komfort och hållbarhet.

Vilken stil vill du att sommarjackan ska ha?

Stilen på din sommarjacka är viktig både för funktion och mode. Här är några populära stilar:

 • Bomberjacka: En kort, sportig jacka med elastiska muddar och midja. Perfekt för en avslappnad, modern look. Bomberjackor kan komma i olika material, från lätt nylon till mer robust läder, vilket gör dem mångsidiga.
 • Denimjacka: Denimjackor är klassiska och mångsidiga. De fungerar bra med nästan alla outfits och kan kläs upp eller ner beroende på tillfälle. De är ofta lite tyngre, vilket kan ge extra värme på kyliga sommarkvällar.
 • Vindjacka: En lätt jacka som erbjuder skydd mot vind och lätt regn. Bra för utomhusaktiviteter som vandring, cykling eller promenader längs stranden. Vindjackor är ofta gjorda av syntetiska material som nylon eller polyester.
 • Anorak: En halvlång jacka med huva, ofta gjord av vattenavvisande material. Utmärkt för vandringar och andra utomhusäventyr. Anoraker har ofta en lösare passform och kan ha praktiska detaljer som stora fickor och justerbara huvor.
 • Fieldjacka: En jacka med flera fickor, ofta gjord av bomull eller en bomullsblandning. Bra för både stil och funktionalitet, särskilt om du behöver bära med dig många små föremål. Fieldjackor är inspirerade av militära plagg och erbjuder både hållbarhet och stil.

Tänk på vilken typ av passform du är ute efter på sommarjackan

En bra passform är avgörande för komfort och stil. Här är några tips för att hitta rätt passform:

 • Aktivitet: Om du planerar att använda jackan för aktiviteter som vandring eller cykling, se till att den ger tillräcklig rörelsefrihet. En jacka med raglanärmar eller stretchmaterial kan vara bra val.
 • Skiktning: Om du vill kunna bära lager under jackan, välj en som inte sitter för tajt. Tänk på hur du brukar klä dig och välj en jacka som passar över dina vanliga lager.
 • Kroppstyp: Olika stilar och snitt passar olika kroppstyper. Prova flera olika för att se vilken som ser bäst ut på dig. Till exempel kan en rakare modell passa bättre på vissa kroppstyper, medan en insvängd modell kan framhäva andra.

Vilka funktioner ska sommarjackan ha?

När du jämför sommarjackor, titta på de olika funktionerna de erbjuder. Några viktiga funktioner inkluderar:

 • Fickor: Fickor är praktiska för att förvara småsaker som nycklar och telefon. Vissa jackor har innerfickor för extra säkerhet. Tänk på hur många fickor du behöver och om du föredrar fickor med dragkedja för extra säkerhet.
 • Huva: En avtagbar eller justerbar huva kan vara användbar för att skydda mot regn och vind. Vissa huvor kan rullas in i kragen när de inte används, vilket kan vara praktiskt.
 • Ventilation: Ventilationsöppningar eller meshpaneler kan hjälpa till att hålla dig sval. Detta är särskilt viktigt om du planerar att bära jackan under intensiva aktiviteter.
 • Justeringar: Justerbara muddar, midjor och fållar kan hjälpa till att förbättra passformen och komforten. Elastiska eller dragskojusteringar kan hjälpa till att hålla vind och kyla ute.
 • Packbarhet: För resor och vandringar kan en packbar jacka vara mycket praktisk. Dessa jackor kan komprimeras till en liten storlek och förvaras i sin egen ficka eller en medföljande påse.

Sammanfattning av guiden Sommarjackor

Att välja rätt sommarjacka innebär att hitta en balans mellan stil, komfort och funktionalitet. Genom att överväga faktorer som material, stil, passform, funktioner och pris kan du hitta en jacka som passar dina behov och preferenser. Det är också viktigt att tänka på hur du ska ta hand om jackan för att den ska hålla så länge som möjligt. Oavsett om du behöver en lätt vindjacka för utomhusäventyr, en klassisk denimjacka för vardagsbruk eller en stilren bomberjacka för en modern look, finns det många alternativ att utforska. Med rätt val kan din sommarjacka bli en pålitlig följeslagare genom säsongens alla äventyr.